ЕКОНОМЖИТЛО. Частина 1: Чому цього досить?

Протягом останніх 70-80 років індустріальне суспільство вибудувало усталені форми сприйняття простору – і, зокрема, житлового. Застаріла аксіома “багато – це добре, мало – це погано” трансформувалася у принцип “розумна достатність – це добре”. До незмінних факторів, що завжди впливають на створення оптимального житла, належать комфортні умови для праці, відпочинку та спортивно-утилітарної активності людини.

Мрія про свій будинок у людини трансформується з часом. Від більшого до меншого, від помпезного до лаконічного, від супернафаршированого до аскетично-утилітарного. Бувають зворотні процеси, але мову далі ведемо лише про економжитло. Чи то про сам процес усвідомлення – який стиль, розміри та функції повинен мати будинок.

Економжитло набуває особливої актуальності в умовах, де стихійні лиха, військові конфлікти або соціально-економічна скрута спонукають велику кількість людей змінювати своє місце проживання і шукати нового притулку. Переселенці, біженці і всі, кого життєві обставини змусили терміново покинути власні домівки, потребують мінімального економного житла з перспективою його подальшої розбудови – чи без неї.

В різні епохи розвитку людства процес повернення до доцільного й оптимального є невідворотнім, такі ритми диктує час і обставини. Нам знову судилося пройти цей урок архітектурної спадщини. Хвалити чи критикувати прадавні трипільські двоповерхові будинки, традиційну сільську хату “на дві половини” чи буденні сірі “хрущовки” часів тоталітаризму я не буду. Зазначу лише, що протягом тисячоліть в Україні склалася висока культура гармонійної особистості, про що свідчить численна архітектурно-будівельна спадщина наших предків.

Сьогодні нам цікаво буде дізнатись про недавні досліди, що мали на меті оцінити “користь” від усіх приміщень будинку площею 300 кв.м. Метод визначення – частота відвідування всіх приміщень протягом певного періоду часу. Результати досліду виявили напружений трафік у кухні, дитячих кімнатах, їдальні, передпокої та санвузлі. Середня ритмічна частота відвідування (день-ніч) спостерігалась у спальних кімнатах, вітальні, ванній кімнаті, гардеробній. Мінімальною була відвідуваність кількох кімнат, що не мають найнеобхідніших функцій.

Отже, наприклад, якщо Ваша сім’я – це двоє дорослих і двоє дітей, доречно розглядати таку схему моделювання будинку: передпокій (прихожа), кухня, вітальня, три спальні кімнати, туалет, ванна і гардеробна. Загальна площа становитиме 75-80 кв.м.

Забезпечити оптимальний комплект та розташування приміщень можна, реалізувавши наш проект “Економжитло”, розроблений за модульним принципом. У ньому передбачено, що будівля складається з окремих “самостійних” частин – модулів, які мають гнучкі сполучення. Така будівля може бути з часом розширена за потребою господарів – вона поступово набиратиме необхідний “формат”, запланований згідно з Вашими часовими та фінансовими можливостями.

Такий проект забезпечує композиційно грамотне створення будівлі, де краса, функція й конструктивна міцність формуватимуть одне ціле. Крім того, він узгоджується з правильною посадкою на рельєф і оптимальною орієнтацію за сторонами світу, що є необхідним для гармонійного будинку. Також важливою є мінімальна залежність від ситуативних містобудівних умов та обмежень – Ваша ділянка, її рельєф, гідрогеологічні особливості ґрунтів додають питань і обов’язково потребують фахової відповіді на кожне з них. І проект “Економжитло” дозволить правильно вирішити будинок у кожному конкретному випадку.

Важливими будуть і інші конкретні обставини, зокрема, час ведення будівництва – підготовчі, загально-будівельні та оздоблювальні роботи. Термін будівництва напряму залежить від якостей будівлі: від того, якими будуть типи несучих конструкцій, огороджуючих конструкцій та матеріалів, від ефективності механізмів та обладнання, а також від необхідних технологічних інтервалів.

Але так чи інакше, сьогодні можна збудувати власне житло за розумні гроші, при цьому плануючи його подальший ефективний розвиток – залежно від фінансових надходжень, ситуації в родині тощо. В цьому одна з основних переваг розробленого нами проекту “Економжитло”.


Крихітний будинок UM 6.5


Крихітний будинок UM 7.3